איך אפשר לספר סיפור בעזרת סאונד בלבד? רום אטיק בפרק שחובה לשמוע ולצפות
00:14:47
מאחורי השם
רום אטיק הוא העורך הראשי של ספריית הפודקאסטים של תאגיד השידור הישראלי (ממש כאן), וזה שעומד מאחורי הפודקאסטים המצליחים "שיר אחד" ו"הרגע". הוא רק בן 27 וכבר נחשב לאחד החלוצים בתחום בארץ.
את השירות הצבאי שלו עשה אטיק ככתב ועורך תרבות בגלי צה"ל. לאחר שחרורו החל לעבוד בתכנית הסאטירה "ארץ נהדרת" בתפקיד הכי טוב בעולם (שלא הרבה יודעים על קיומו) – לצפות כל היום בטלוויזיה ולאתר נושאים מעניינים לחיקויים בתכנית. לאחר מכן עבד ככתב מגזין בעיתון "הארץ".
תפסנו אותו לשיחה קצרה לקראת עליית הפרק החדש של "חיות רשת" בכיכובו.
לפני הכל - מה זה בכלל פודקאסט?
פודקאסט זו בעצם תוכנית שמע (אודיו) מוקלטת שזמינה ברשת ואפשר להאזין לה בכל זמן או מקום, ללא מגבלות של שעת שידור מסוימת או אקטואליות, וכך היא יכולה להיות רלוונטית אפילו לעוד 10 שנים קדימה.
הפודקאסט מתעסק בעיקר ביכולת לספר סיפור כמעט בכל נושא, החל בהיסטוריה, תרבות וכלכלה ועד לראיונות אינטימיים או תיאוריות קונספירציה מסקרנות. מגיש הפודקאסט מנסה לגרום למאזינים לצייר את הסיפור בדמיונם ולבנות אותו יחד איתו. כך המאזין הופך ליוצר-שותף של התוכנית ולחלק בלתי נפרד ממנה.
איך אומרים פודקאסט בעברית? בעקבות צמיחתו של התחום, תאגיד השידור הישראלי והאקדמיה ללשון העברית הזמינו את הציבור להציע חלופה עברית למילה. לאחר שהתקבלו הצעות רבות נבחרה על ידי ועדה מקצועית המילה הֶסְכֵּת, בזכות השורש סכ"ת המציין האזנה ושמיעה.
אז מה הוא עושה ביום-יום?
אחד הפודקאסטים המסקרנים ביותר אותו רום מגיש ועורך נקרא "שיר אחד" ובו כל פרק מתמקד בסיפור מאחורי שיר ישראלי אחר. הוא עוסק ביוצרים, במבצעים, ובדרך שעברו מרגע ההשראה ועד לשחרור הסינגל.
מה הסיפור מאחורי הלהיט "מלכת השושנים" של עדן בן זקן? האזינו:
לכולנו היו רגעים מביכים בקריירה. מה שלך?
"כשהייתי כתב צעיר בתחילת דרכי, עמדתי מחוץ לאולפן וחיכיתי שתשודר כתבה שהכנתי, על הופעה שהוקדשה לזכר הנספים באסון הכרמל. המגיש לא ראה שאני עומד שם, ובזמן שידור הכתבה הוא צעק על העורך: "מה זה הדבר הזה? אתה אישרת את זה? הוא לא פספס פה אף קלישאה!". העורך הביט בי במבוכה. מה שעשיתי היה לשלוח מייל מנומס למגיש. כתבתי לו שהבנתי שהוא לא אהב את הכתבה שלי, ושאלתי למה. הוא שלח לי מייל מפורט שבו סימן את כל הקלישאות והסביר מדוע הן קלישאות. הוא כתב: "כאשר כותבים כתבה על ענייני שכול, קשה שלא ליפול לתוך נוסחאות קבועות וקלישאות – וצריך להישמר מזה, ולהיעזר בעורך וותיק יותר כדי שינסה לוודא שאינך גולש למחוזות כאלה". אחלה טיפ."
רגע לפני סיום, תודו שלא ידעתם –
"אני זוכר בעל-פה את המילים לכל השירים של קנייה ווסט".