בציור: גליליי עומד מול האינקוויזיציה ברומא. צויר ב-1857 על ידי קריסטיאנו באנטי
היסטוריה לילדים
עם יובל מלחי
גלילאו גליליי
שלום ילדים,
אתם יכולים להציץ לרגע מהחלון? מה אתם רואים עכשיו בשמיים?
את השמש? את הירח? אולי את הכוכבים בשמי הלילה?
השמיים הם כמו חלון ליקום שלנו, ולכן מסקרן להביט בהם. לפני כארבע מאות שנה, ילד אחד באיטליה הביט בשמיים בסקרנות. כשגדל והיה לאחד המדענים הראשונים בהיסטוריה, התצפיות שלו על השמיים הובילו לתגליות מרתקות. אמנם המסקנות שאליהן הגיע לא היו מקובלות בתקופה שבה הוא חי, אבל לימים הוא הצליח לשנות את העולם, או לפחות את האופן שבו אנחנו חושבים על העולם.
זהו סיפורו של גליליאו גליליי.
(מוסיקה)
לפני כארבע מאות שנה באיטליה, רוב האיטלקים היו מאמינים אדוקים של הדת הנוצרית, וכך היו גם ג'וליה ו-וינצ'נזו. כשנולד בנם הראשון, הם החליטו לקרוא לו גליליאו - על שם ישו או ישוע הנוצרי. פירוש השם הוא "הגלילי", כלומר, אדם שמגיע מן הגליל. זה היה כינוי לישו ישוע, כיוון שהוא גדל באזור הגליל, בחלקה הצפוני של ארץ ישראל. שם המשפחה של ג'וליה ו-וינצ'נזו היה גליליי, גם הוא צורה של גליל וכך בנם נקרא בעצם... גליליאו גליליי! בערך כמו שיקראו לי יובל היובלי או דינה הדינאית או תומר התמרית. מה אתם אומרים? שם טוב?
המילה גליל בעברית מציינת מחוז, אזור מסוים. במדינת ישראל למשל יש שישה מחוזות שונים – צפון, מרכז, דרום, חיפה, תל-אביב וירושלים. בחזרה למחוז מחוזי או גלילאו גליליי.
בגיל שמונה, נשלח גלילאו למנזר. זה היה המקום שאליו נשלחו ילדים על מנת לקבל השכלה דתית. גלילאו רצה להפוך לנזיר בעצמו, כלומר, לאיש הדת הנוצרית, אבל משהתבגר, החליט אביו לשלוח אותו לאוניברסיטת פיזה כדי שילמד רפואה. זה כנראה לא עניין אותו מספיק וכעבור כמה שנים, שינה גלילאו מקצוע, ועבר ללמוד מתמטיקה.
מסופר על פעם אחת שבה ביקר בקתדרלה של פיזה, הכנסייה המרכזית והמפוארת של העיר. גליליאו התבונן בנברשת שהייתה תלויה מהתקרה, והוא ראה כיצד היא מתנדנדת בתנועות קצובות. הוא מדד את תנועות הנברשת לפי פעימות לבו, וזה עורר את סקרנותו. גליליאו החל לערוך ניסויים עם מטוטלת - חוט עם משקולת בקצה. הוא גילה שאין זה משנה בין אם הוא משך אליו את המשקולת רק קצת, או שמשך אותה ממש עד עליו - לתנועת המטוטלת היה משך זמן קבוע.
אולי אתם מכירים את כדורי הברזל האלה והחוט, שמושכים אחד לצד אחד ואז זה עושה כזה פק, פק, פק, פק, פק... יודעים על מה אני מדבר או שאתם מדמיינים כמוני תרנגולת? (קרקור תרנגולת) לא משנה.
גליליאו החל להתעניין בתנועה של עצמים. לתחום הידע שעוסק בתנועה של עצמים אנחנו קוראים פיזיקה. גליליאו לא ידע זאת, אבל הוא עמד לשנות את מדע הפיזיקה לחלוטין.
לא, אני צריך דוגמא יותר טובה למטוטלת. אה, הנה!
אממ... יש פה משהו כזה עם כדור גדול ושרשרת.
אה, אדוני! סליחה, סליחה, אני עושה איזה ניסוי עם מטוטלת,
אתה יכול רגע את המטוטלת שיש לך פה על המכשיר, אתה יכול למשוך אותה ממש-ממש חזק לאחור, ואז לשחרר?
- כן, כן. יש אישור, בטח.
הנה, שחרר... אוקיי ו...!
(בום, בום, בום)
אוי. נדמה לי שזאת לא מטוטלת,
זה כדור הריסה.
הבניין נהרס.
אופסי.
עד אותה עת תורת הפיזיקה היחידה הייתה זו שניסח הפילוסוף היווני אריסטו (גם עליו יש פרק של היסטוריה לילדים, כמובן). לפי אריסטו, לכל עצם יש תנועה טבעית שנובעת מהתכונות של אותו העצם. למשל, אבן כבדה תיפול לקרקע מהר יותר מנוצה קלילה כי האבן שוקלת יותר מנוצה – מה ששוקל יותר ינוע מהר יותר.
גליליאו חשב שהדוגמה של אריסטו מטעה משום שהאוויר גורם לנוצה לנוע בדרך אל הקרקע. הוא רצה לתת דוגמה אחרת לכך שנפילה של שני עצמים בעלי משקל שונה יכולה להיות זהה, ובכך ולמעשה הוא יטיל ספק בפיזיקה של אריסטו.
למזלו של גליליאו, ממש ליד הקתדרלה של פיזה היה מגדל פעמונים - זהו המגדל הנטוי של פיזה. למרות שהמגדל נטה על צדו בגלל קרקע לא יציבה, זה היה מגדל מספיק גבוה כדי לערוך בו ניסוי בנפילה חופשית של עצמים. מסופר שגליליאו עלה לראש מגדל פיזה עם שני כדורי תותח - אחד כבד יותר והשני קל יותר - ושחרר אותם בו זמנית. אחד מעוזריו עמד למרגלות המגדל, וחזה במו עיניו ברגע שבו שני הכדורים הגיעו לקרקע… באותו הזמן! עד היום היסטוריונים אינם בטוחים שהניסוי הזה אכן התרחש, וחלקם חושבים שזה היה תרגיל מחשבתי שגליליאו הציע. בכל מקרה, בואו נקפוץ לפיזה וננסה את הניסוי הזה בעצמנו.
אז אני יוצא, לוקח מזוודה, עולה על מטוס ונתראה
בפיזה.
(קול תעופה של מטוס)
(קולות של אנשים ברקע) אוקיי, אני כאן למטה במגדל של פיזה.
תומר שלוש עומד ממש למעלה, והוא יפיל שני כדורים ממש-ממש כבדים, אחד ממש-ממש כבד ואחד פחות כבד.
הוא יפיל אותם בול באותו זמן. אני לא רואה את תומר, יש קצת שמש...
רגע, זה נורא מסתיר, זה מסנוור פה... ה... מפה זורקים, אני יודע. זה מסנוור. טוב, אממ... אוקיי. תומר! תפיל את שני הכדורים.
אוי, אבל השמש מסנוורת, איך אני...
אני שומע כדורים נופלים,
אני שומע, אני שומע אותם נופלים...
אבל- אבל איפה הם...
(בום)
איי! שניהם פגעו לי ברגליים בו זמנית!
אחחח! הניסוי הצליח!
אבל הקמיצה שלי... אוי, הקמיצה, הקמיצה!
- (קול צחוק)
- היי, למה אתה צוחק אדוני?
- (מבטא איטלקי) אתה אומר מילה מצחיקה מאוד! קמיצה, קמיצה!
- אבל זה כואב לי! נפלו לי כדורים, מלמעלה, השמש, לא ראיתי, מה אתה צוחק עלי?
- אבל זה חרוז!
קמיצה קמיצה בא לי פיצה!
קמיצה קמיצה בא לי פיצה!
קמיצה קמיצה בא לי פיצה!
גלילאו גליליי הפך למדען - חוקר שעורך ניסויים כדי לגלות את האמת על העולם. זו הייתה תחילתה של מהפכה שכיום אנחנו מכנים אותה בשם "המהפכה המדעית". הפתיחות של גליליאו לרעיונות חדשים והמוכנות שלו לערער על דעות והשקפות מקובלות באו לידי ביטוי גם בהתנהגותו. מספרים שהוא לא אהב להקפיד על כל מיני חוקים חברתיים, למשל קוד הלבוש באוניברסיטה. כשהפך לפרופסור למתמטיקה, הוא היה מגיע להרצאות בלבוש מרושל. לא מקובל שמרצה באוניברסיטה יופיע בפני סטודנטים בצורה כזו, אמרו לו, אבל גם כשנזפו בו והטילו עליו קנסות, גלילאו עשה כרצונו. כעבור כמה שנים, החליטה אוניברסיטת פיזה לסלק אותו. הוא עבר לאוניברסיטת פדובה היכן שעבד כמעט עשרים שנה. בתקופה זו הגיע לתגליות מרתקות אף יותר!
גלילאו נחשף גם ללימודי אסטרונומיה - זהו תחום הידע שעוסק בגרמי השמיים. אסטרון הוא כוכב, ונומוס הוא חוק, כלומר, האסטרונומיה חוקרת את החוקים שלפיהם נעים הכוכבים. האסטרונומיה של אריסטו הייתה זו המקובלת בתקופתו של גליליאו, למרות שהפרידו ביניהם אלפי שנים. האסטרונומיה של אריסטו קבעה שהארץ שעליה אנחנו עומדים היא כדור שניצב במרכז היקום מבלי לזוז, ושסביב כדור הארץ נעים כל גרמי השמיים. המחשבה הזו נשמעת הגיונית - הרי אנחנו מרגישים שהקרקע מתחת לרגלינו יציבה, לא זזה, ובכל שעה של היום אנחנו רואים את השמש במקום אחר. התפישה הזו גם התאימה לאמונה הנוצרית שלפיה כדור הארץ הוא מרכז הבריאה האלוהית. לכן, הכנסייה הגנה בחירוף נפש על האמונה שהארץ נמצאת במרכז היקום, והיא רדפה את כל מי שהעז לטעון אחרת.
אחד מהאנשים שהעזו לטעון אחרת היה נזיר פולני בשם ניקולאוס קוֹפֶּרניקוּס. לא זו בלבד שכדור הארץ נע סביב עצמו, הוא טען, אלא שהוא גם נע סביב השמש והיא זו שנמצאת במרכז. כל סיבוב של כדור הארץ סביב צירו נמשך יממה, וכל סיבוב של כדור הארץ סביב השמש נמשך שנה שלמה.
הקביעות הללו מסבירות היטב את המעבר מיום ללילה, כיוון שבכל רגע נתון השמש מאירה לכיוון כדור הארץ ולכן הצד המואר חווה שעות אור והצד החשוך חווה חשיכה, זאת אומרת לילה. הקביעות גם מסבירות את עונות השנה כיוון שבעוד קוטב אחד של כדור הארץ מצביע לכיוון השמש וחווה קיץ, הקוטב האחר חווה חורף.
גליליאו החליט לבדוק באופן מדעי מי צודק - אריסטו או קוֹפֶּרניקוּס. האם כדור הארץ נמצא במרכז, והשמש נעה סביבו; או שמא השמש נמצאת במרכז, וכדור הארץ נע סביבה? גליליאו היה זקוק למכשיר חדש שיעזור לו להתבונן בשמיים ולגלות את האמת. אם יוכל לערוך תצפיות מדויקות על השמש ועל כוכבים אחרים, אולי יצליח למדוד ולחשב מי מסתובב סביב מי.
גלילאו לא היה רק חוקר אלא גם ממציא. בין ההמצאות שהמציא הייתה משאבת מים שהונעה בכוח סוסים, וכלי מדידה שנקרא "סקטור" – זה מעין סרגל משוכלל, שבאמצעותו היה אפשר לערוך חישובים מאוד-מאוד מורכבים, והיה בשימוש של יחידות צבאיות שערכו ניווטים וירו בתותחים. גליליאו גם המציא גרסא מוקדמת של המדחום, שנקרא "טרמוסקופ". אבל גלילאו שאף לכוכבים. אילו רק היה לו כוח-על שיעזור לו לראות למרחקים... ואז, הוא מצא אותו!
כמה ממציאים התחילו לפתח שיטה חדשה להגדלת טווח הראייה של העין האנושית באמצעות זכוכיות. אתם בוודאי מכירים זכוכית מגדלת – זוהי עדשה קמורה שאם מסתכלים דרכה רואים את הדברים כאילו הם גדולים יותר. כשמניחים כמה עדשות כאלו זו על זו בתוך גליל סגור, אפשר לקרב את העין לצד אחד של הגליל (שנקרא עינית), ולראות דברים שנמצאים במרחק רב. מלחים היו משתמשים בהמצאה הזו כמשקפת כדי לראות יעדים רחוקים שאליהם רצו לשוט. אבל גליליאו לא רצה משקפת. הוא רצה לכוון את מבטו אל ה… שמיים. ולשיר...
אינני רוצה לראות מאות נמלים
אינני רוצה לראות אלפי חיידקים
אינני רוצה לדעת את ההורוסקופ
אני רק רוצה... להשתמש בטלסקופ!
(יובל מקרקר)
לא, לא, זה עדיין נשמע כמו תרנגולת. מה...
(קולות של תרנגולות)
גליליאו אמנם לא היה הראשון שחשב על הטלסקופ, מילה המורכבת משתי מילים - (scopium – צפייה ו- tele - מרחוק; כלומר, צפייה מרחוק. גלילאו הצליח לשכלל את ההמצאה הזו טוב יותר מכל מי שקדם לו. הוא ליטש את העדשות שוב ושוב, סידר אותן מחדש, עד שלבסוף היה יכול לראות עמוק אל החלל החיצון, החלל שמחוץ לכדור הארץ.. באמצעותו, היה יכול לראות את גרמי השמיים כאילו הם גדולים פי שלושים מכפי שהם במציאות. הטלסקופ ששימש אותו נמצא במוזיאון המדע בפירנצה שבאיטליה.
מה גליליאו גילה בזכות הטלסקופ שלו? הוא גילה שלכוכב הלכת נוגה יש "מופעים", כמו לירח. כלומר, אור השמש מאיר את נוגה בצורות שונות בזמנים שונים, באופן שמעיד על כך שכוכב הלכת נוגה נע סביב השמש, ולא סביב כדור הארץ. זו הייתה הוכחה לכך שקופרניקוס צדק! גלילאו גם זיהה שלכוכב הלכת צדק יש ירחים, כלומר, עצמים שנעים סביב צדק ולא סביב כדור הארץ. זו הייתה הוכחה נוספת לכך שכדור הארץ אינו נמצא במרכז היקום. גלילאו גם ראה כתמים על השמש, ושהירח מלא במכתשים ובהרים, כלומר, שגרמי השמיים אינם מושלמים וחלקים כפי שטען אריסטו.
הדוכס הגדול של טוסקנה, המחוז שבו נמצאת העיר פיזה, שם לב לעבודתו של גליליאו. הוא החליט למנות אותו לפילוסוף ולמתמטיקאי הראשי בחצרו. כך התאפשר לגליליאו להמשיך לחקור וללמוד. בעשרים השנים שבהן שירת בחצר הדוכס, הוא הירצה בפני הציבור הרחב, ואפילו כתב את ספריו באיטלקית, שפת העם, ולא רק בלטינית, השפה שהייתה שמורה למלומדים. בכך הוא הפיץ את תגליותיו והגדיל את קהל המעריצים שלו. אלא שהפופולריות הגוברת שלו משכה גם את תשומת לבה של הכנסייה.
- אתם שמעתם מה אמר הגלילאו הזה?
- מה, מה הוא אמר?
- הוא אמר שכוכבי לכת נעים סביב השמש ולא כדור הארץ.
(צחוק גדול)
- הוא אמר חוץ מהירח שלנו יש עוד ירחים!
(צחוק גדול)
- הוא אמר שעל הירח יש מכתשים והוא לא חלק כמו גבינה לבנה!
(צחוק גדול)
- בטח אנשים בעתיד שהם ישמעו על השטויות שלו הם יתפקעו מצחוק, הא?!
איזה, איזה משוגע זה היה.
במכתב לאחד מתלמידיו, הסביר גליליאו שהתגליות המדעיות שלו אינן בהכרח סותרות את מה שנכתב בכתבי הקודש. דווקא המכתב הזה הוביל את מוסד החקירות של הכנסייה, האינקוויזיציה, לפתוח בחקירה נגד גליליאו. האשימו אותו שהוא כופר בעיקרי האמונה הנוצרית, שהוא מעוות את הפרשנות שלהם, והורו לו שלא ללמד את השקפת העולם שלפיה כדור הארץ סובב סביב השמש. במשך כמה שנים הוא אכן נשמע להוראה הזו. כמאמין אדוק, הוא האמין שעליו לקבל את הוראות הכנסייה. אלא שלבסוף, תחושת השליחות שלו כמדען, הנאמן לתגליות של מחקריו, גברה.
כשהיה כבר אדם מבוגר, כמעט בן 60, פרסם גליליאו ספר חדש שתמך בהשקפת העולם שגיבש לאור תגליותיו המדעיות. הספר נקרא "דיאלוג על שתי מערכות העולם המרכזיות", ובו גליליאו מתאר שלוש דמויות שעורכות ביניהן דיון על נושאים מדעיים, וגם בשאלה איזו משתי "מערכות העולם" היא הנכונה – האם העולם שלנו הוא במרכז, או שהוא סובב סביב השמש. עצם העלאת השאלה הייתה בגדר התגרות בכנסייה הנוצרית, שהחזיקה בעמדה שכדור הארץ נמצא במרכז היקום. על אחת כמה וכמה הדברים שכתב גליליאו, מהם השתמע שאיש מדע מוכרח לקבוע בוודאות שכדור הארץ סובב סביב השמש.
האפיפיור שעמד בראש הכנסייה, הורה להפסיק את הדפסת הספר, וזימן את גליליאו לעיר רומא. גלילאו נחקר ועמד למשפט. אחד מהתובעים במשפט השתמש בציטוט מתוך כתבי הקודש: "הו הגלילי, מדוע הסתכלת לשמיים". המשפט נמשך כמעט שנה, ובסופו של דבר הורשע גליליאו במעשה חמור של כפירה, ונידון למאסר בית. נאסר עליו לכתוב ספרים חדשים או לפרסם עוד מתגליותיו, אבל הוא הצליח לעשות זאת חרף האיסור.
הכנסייה דרשה ממנו להתכחש לתגליותיו. אבל גליליאו התעקש, ואמר "ואף על פי כן - נוע תנוע". כלומר, למרות שהכנסייה אוסרת עלי לומר זאת, הארץ תמשיך לנוע סביב השמש.
בקרב שבין גליליאו גליליי לבין הכנסייה, הזמן עשה את שלו. כמאתיים שנה לאחר שהלך לעולמו, הסירה הכנסייה הקתולית את החרם על תגליותיו ועל ההשקפה שלפיה כדור הארץ נע סביב השמש. לימים, הביעה הכנסייה חרטה על היחס שגלילאו קיבל מידיה. מספר אפיפיורים אפילו הביעו את הערכתם לעבודתו המדעית. אבל קצת קשה לבקש סליחה מאדם שכבר אינו בחיים ושנרדף במשך שנים רבות כל כך על ידי הכנסייה.
גלילאו גליליי הניח את היסודות למדע שאנחנו מכירים כיום. תצפיות, מחקרים, וניסויים יכולים לגלות לנו את האמת על העולם שבו אנחנו חיים. גלילאו סלל את הדרך למדע האסטרונומיה, והעקרונות שניסח על תנועה של עצמים במרחב הובילו את מדע הפיזיקה.
היה זה האסטרונאוט דיוויד סקוט שביטא בצורה המוחשית ביותר את התרומה האדירה של גלייאו גליליי למדע. סקוט השתתף באחת המשימות של סוכנות החלל האמריקאית ונחת על פני הירח - הירח שגלילאו הביט עליו בטלסקופ שלו וגילה דברים שאיש לא גילה לפניו. ההליכה של דיוויד סקוט על פני הירח שודרה בטלוויזיה בכל רחבי העולם בשידור חי, במהלכה הוא הוציא פטיש ונוצה, ואמר: "אני מניח שאחת הסיבות שהצלחנו להגיע לכאן היום היא בזכות אדון בשם גלילאו שחי לפני הרבה זמן, ושהגיע לתגלית די משמעותית על חפצים נופלים... אז החלטנו שנעשה ניסוי… ונראה אם הם פוגעים בקרקע באותו זמן... " בהיעדר אוויר על פני הירח, סקוט ערך את אחד הניסויים שגלילאו הציע כדרך לאשר את התורה שלו בדבר תנועת עצמים בנפילה חופשית. סקוט שחרר מידיו את הנוצה והפטיש, והם פגעו בפני הירח באותו הזמן: "ובכן, מה אתם יודעים, גליליאו צדק".
מחקר כתיבה וזריקת חפצים ממגדלים - דגנית סנש
פיתוח תוכן ומריבה עם הכנסייה: תומר שלוש
מחקר, קריינות ובטוח שהירח שטוח – יובל מלחי
עריכת לשון ואלופת מזרח אינדונזיה בטלסקופ – דינה בר מנחם
עריכת סאונד, מיקס והשמש סובבת סביבה - רחל רפאלי
הפקה ומשפט חוזר – רני שחר ואיל שינדלר
אני יובל מלחי,
היסטוריה לילדים וילדות!
הורים וילדים יקרים,
פרקים נוספים של "היסטוריה לילדים" ניתן למצוא באתר "כאן", ביישומון "כאן" וגם ביישומון "כאן ברכב".
נשמח אם תספרו לחברים ולמורים שלכם על ההסכת הזה.
אם אתם אוהבים את ההסכת "היסטוריה לילדים", אז דרגו אותנו באפליקציית הפודקאסטים של אפל.
ואם אתם רוצים לדבר איתנו, הצטרפו לקבוצת "היסטוריה לילדים" בטלגרם.
תודה 😊
מקורות
הדיאלוג אודות שתי מערכות העולם הראשיות התלמאית והקופרניקאית
400 שנה לצפיה הראשונה באמצעות טלסקופ בידי גלילאו גליליי
מי היה האסטרונום פורץ הדרך גליליאו גליליי?